De echte bierliefhebber schroomt niet om af en toe te experimenteren: een obscuur speciaalbiertje hier en daar en dit natuurlijk vastleggen op Untappd voor een goede administratie. Maar wie alles al geproefd heeft, of wie zich gewoon verveelt in deze ellenlange coronatijd, kan zich ook eens wagen aan het brouwen van een eigen bier. Wij geven je een paar tips om je eigen bier te brouwen!
Voor wie net begint met eigen bier brouwen, zijn er een hoop startpakketten beschikbaar die je stap voor stap uitleggen hoe het moet en de ingrediënten erbij leveren. Zoek simpelweg op Google ‘eigen bier brouwen’ en je komt vanzelf op de juiste plek terecht.
Dit heb je nodig
Voordat je gaat beginnen, heb je een paar dingen nodig om aan de slag te kunnen. Zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden en ingrediënten in huis hebt:
- Een brouwketel: dit kan een grote soeppan zijn. Zorg er wel voor dat je een écht grote pan in huis hebt, het liefst meer dan 10 liter
- Een tweede pan die minstens de helft van de brouwketel aan inhoud heeft
- Een roerspaan
- Een thermometer met een bereik van 0 graden tot 110 graden Celsius
- Een weegschaal
- Een opvangemmer
- Een filterkuip
- Een koeler (bijvoorbeeld een grote bak met ijs)
- Een maatglas
- Een gistvat
- Een hevelslang met een kraantje
- Reinigings- en definfecteermiddel
- Een waterslot
Ingrediënten:
- Water
- Mout
- Hop
- Gist (ondergist voor pils en lagers, bovengist voor zwaardere bieren zoals Trappistenbier, duvel en degelijke)
Zoals gezegd krijg je in de meeste thuisbrouwpakketten alle benodigdheden geleverd om aan de slag te gaan.
Stap 1: Maak alles schoon
Een goed begin is het halve werk. Begin daarom met alles schoon te maken en te desinfecteren wat je gaat gebruiken. Zet bijvoorbeeld je vaatwasser op de hoogste temperatuur en gebruik het schoonmaak en desinfectiemiddel. Spoel daarna alles heel goed af met afgekookt water om ervoor te zorgen dat er geen resten schoonmaakmiddel of desinfectiemiddel in je bier terechtkomen.
Stap 2: Maischen
Zorg dat je voorgemalen mout koopt om snel aan de slag te kunnen gaan met brouwen. Dan kun je namelijk beginnen met maischen: het verwarmen van de mout in heet water zodat de mout wordt omgezet in glucose. Hoeveel water hierop gaat, is afhankelijk van het bier dat je wil brouwen. Per bier is er dus een schema dat je aan moet houden voor het gewenste resultaat. Voeg de mout pas aan het water toe nadat het water de juiste temperatuur heeft bereikt voor het type bier dat je wil brouwen. Roer regelmatig om de temperatuur gelijk te houden door de hele massa.
Stap 3: Filteren en spoelen
Zet voor deze stap een nieuwe pan met water op en breng dit op de juiste temperatuur. Dit is je spoelwater. Zorg vervolgens dat je je grootste pan klaar hebt staan met daarop een zeef. Hierin ga je nu het ‘beslag’ (het overblijfsel van de verwarmde mout) gieten. Als het zeef gevuld is met dit overblijfsel, giet je hier voorzichtig je spoelwater overheen. Zorg ervoor dat er niet teveel zuurstof aan je beslag komt, dit kan namelijk je bier zuur maken!
Stap 4: Wort koken
Het vocht dat je nu in je grootste pan opgevangen hebt, wordt wort genoemd. Het beslag dat je in de zeef hebt opgevangen, kun je weggooien, voeren aan je kippen of een brood ervan bakken.
De wort ga je langzaam aan de kook brengen waarbij je op verschillende momenten hop aan de wort toevoegt. De hop die je aan het begin van het koken toevoegt, zorgt voor de bittere smaak aan je bier. De hop die je op een later moment aan de pan toevoegt zorgt voor aroma en smaak. Afhankelijk van het soort bier dat je brouwt, voeg je de gepaste hoeveelheid hop toe aan je wort. Dit mengsel oet je nu flink laten koken en schuimen. Zo zorg je ervoor dat alle vluchtige smaken van de wort verdampen en er een pure en stevige smaak overblijft.
Stap 5: Wort koelen
Hierbij is zuiverheid van je materiaal heel erg van belang. Je gaat na deze stap de wort namelijk niet meer verwarmen. Omdat de wort nu warm is en vol suikers zit, is dit voor bacteriën de perfecte plek om zich lekker te nestelen. Om dit te voorkomen, moet de wort zo snel mogelijk afgekoeld worden. Dit is waar je bak met ijs van pas komt. Koel de wort af tot zo’n 20 graden Celsius.
Stap 6: Gisten
Nu is de tijd gekomen voor je bier om te gaan gisten. Bij dit proces wordt de suiker omgezet in alcohol en koolzuur. Giet de wort in je gistemmer en voeg hier het gist aan toe. Bij het gist moet flink wat zuurstof komen dus klop het mengsel stevig door voordat je de emmer afsluit. Het koolzuur moet uit de gistemmer kunnen. Zorg er daarom voor dat er een waterslot op zit en dat je de gistemmer op een donkere plek wegzet. In het waterslot kun je zien wat de status is van je bier.
Stap 7: Bottelen
Nadat je bier klaar is met gisten, is het tijd om te bottelen. Hiervoor lenen gesteriliseerde Grolsch beugelflessen zich het best. Giet het bier door een zeef voorzichtig om in een pan en maak je gistemmer goed schoon. Los vervolgens nog een beetje suiker op in heet water en vermeng dit met je bier. Deze hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat je een sprankelend koolzuurhoudend biertje krijgt. Roer dit goed door en giet je bier vervolgens weer terug in je schoongemaakte gistemmer. Nu kun je hiermee flesjes vol gaan tappen. Proost!
Tip:
Houd tijdens het brouwen een schrift bij de hand om elke stap in het proces op te schrijven. Zo kun je een succesvol biertje makkelijk reproduceren en gecontroleerd veranderingen aanbrengen als je aan het experimenteren slaat.