Wie rijdt er nou niet graag in een mooie, goede en luxe auto? Iedereen toch? Het staat alleen niet heel zelfstandig wanneer je een dikke auto rijdt, zonder dat je ook maar iets van auto’s afweet. Gelukkig is er wat standaard informatie over auto’s die je zo als feitjes uit je hoofd kunt leren waardoor jij overkomt als een echte autokenner. Wij hebben wat standaard auto kennis voor je verzameld!
De accu van je auto opladen
Ben je vergeten je lampen ’s avonds uit te zetten? Dan heb je kans dat de accu van je auto leeggelopen is. Deze kun je met behulp van startkabels weer opladen zodat je de auto kunt starten. Hiervoor heb je een andere auto nodig en een set startkabels. Zet beide voertuigen eerst uit. Sluit vervolgens de juiste polen van de startkabels aan op de bijbehorende polen van de lege accu. Start vervolgens de auto met de volle accu en laat deze kort op een iets hoger toerental lopen. De auto met een lege accu kan nu ook gestart worden. Door vervolgens een langer stuk te rijden, laad je de accu automatisch weer op.
Je olie meten en bijvullen
Soms kan er op je dashboard een lampje gaan branden van een oliekannetje. Dat betekent dat je olie bijgevuld moet worden. Voordat je zomaar een kan olie koopt en deze ergens in giet, moet je eerst de oliestand van je auto meten. Doe dit wanneer de motor koel is en je dus nog niet gereden hebt. Door verhitting stijgt het oliepeil namelijk en krijg je geen getrouwe weergave. Haal vervolgens het stokje uit je olietank en veeg het schoon. Steek hem nu opnieuw erin en zorg ervoor dat je de zijkanten niet raakt. Haal hem eruit en bekijk tot hoever de olie op de stok te zien is. Komt deze tot aan de uitsparing? Dan is het oliepeil nog voldoende. Let erop dat je zowel de voorkant als de achterkant controleert van deze uitsparing zodat je zeker weet dat je het goed hebt gezien. Let er trouwens ook op dat je olie koopt die past bij jouw type auto. Hiervoor let je op de oliedikte (viscositeit) en of je een diesel of benzineauto hebt.
Je bandenspanning checken
Om veilig te blijven rijden, moet je af en toe je bandenspanning controleren. Zowel een te zachte als een te harde band kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Om te weten welke bandenspanning je voor jouw auto specifiek moet aanhouden, kun je het boekje van je auto checken of je kunt in de binnenkant van je bestuurdersdeur of de binnenkant van je tankdop controleren. Hier staat het ook regelmatig aangegeven. Vervolgens is het slechts een kwestie van het ventiel losdraaien en de pomp erop houden. Bij de pomp zelf stel je vooraf het juiste aantal barometer in en de luchttoevoer zal vanzelf stoppen als de juiste bandenspanning is bereikt.
Dit betekenen de specificaties van je auto
Staat er een cijfer in de autobeschrijving? Bijvoorbeeld 1.5, 1.8 enzovoort? En wordt er gesproken over pk’s? Dit zijn beide indicatoren van hoe krachtig je auto is. Het cijfer in de autobeschrijving met de punt ertussen, slaat op het aantal cc’s van de cilinderinhoud. Hoe hoger dit cijfer, hoe krachtiger de motor. Dit betekent echter ook: hoe hoger dit cijfer hoe meer de auto verbruikt. Wanneer je dus op zoek bent naar een zuinige auto, is het belangrijk dat dit cijfer niet te hoog is.
Ook de pk’s (paardenkracht) slaan op het vermogen van je auto. Deze worden berekend in kW’s. Dit staat voor kilowatturen en één kilowattuur staat gelijk aan 1,36 pk. Dus stel jouw auto heeft 50 kW, dan kun je zelf berekenen hoeveel pk hij heeft door de volgende som: 50kW x 1,36 = 68pk.