Als man moet je stoer zijn, niet huilen, niet zeuren, klusjes in huis kunnen opknappen, van voetbal en barbecue houden en een vrouw mee aan haar haren het bed in kunnen slepen, toch? Goed, waarschijnlijk zullen veel van deze dingen in de praktijk niet meer zo zwart wit bekeken worden, toch zijn er een hoop ideeën over wat mannelijkheid nu eigenlijk is, die stiekem in de vorige eeuw thuishoren. Een echte gentleman is zich bewust van dit stereotype en trekt zich er niks van aan!
Mannen huilen niet
Als jij een traantje wegpinkt bij een emotionele film, een prachtig boek, meeslepend muziekstuk of gewoon omdat je iemand anders ziet huilen, maakt jou dat niet minder man. Er heerst over het algemeen nog steeds het beeld dat mannen niet om kunnen gaan met emoties, dat ze emotioneel afgestompt zijn of simpelweg ‘soft’ als ze hun emoties tonen. Emoties zijn niet alleen voor vrouwen weggelegd, ook mannen hebben hier volledig recht op. Ga dus niet je vriend lopen afzeiken als die een traantje wegpinkt bij The Godfather.
Boys will be boys
De uitspraak ‘boys will be boys’ werd in veel gevallen gebruikt als een excuus als jongens met elkaar op de vuist gingen op de speelplaats, meisjes pesten, vrouwen nafluiten of ander (agressief) dominerend gedrag vertoonden. Dit is echter al lang geen excuus meer voor mannen om overwegend agressief of ongepast gedrag mee recht te praten. Onderstaande reclame van Gilette maakte een mooie video over dit onderwerp.
Man heeft de broek aan
Het gedachtegoed dat de man thuis de broek aan heeft, kostwinnaar is en thuiskomt aan een gedekte tafel, is gelukkig in de meeste Nederlandse huishoudens niet meer van kracht. Inmiddels komen ook huisvaders voor, zijn vrouwen soms de hoofdkostwinnaar of de hoger opgeleide in huis en geldt er een evenredige verdeling van huishoudelijke taken. Dat dit in veel huishoudens zo is, wil alleen niet zeggen dat het voor alle mannen even makkelijk is om te accepteren als de vrouw bijvoorbeeld meer verdient of meer werkt. Daarnaast zouden mannen evenveel tijd met hun kinderen moeten kunnen doorbrengen, als vrouwen dit doen. De belangrijkste regel hierin is: maak zelf de afspraken hoe jullie huishouden het beste reilt en zeilt, als alles maar uit vrije wil afgesproken kan worden.
Blauw is voor jongens, roze voor meisjes
Er gelden nog veel stereotype genderbeelden die niet altijd nodig zijn. Deze stereotyperingen beginnen al vanaf een jonge leeftijd. Roze speelgoed met prinsessen en baby’s voor meisjes en stoere auto’s en superhelden voor jongens. Als je hier vanaf jonge leeftijd mee wordt opgevoed, kun je als man een afkeer ervaren voor alles wat als vrouwelijk wordt bestempeld. Je hebt tenslotte geleerd dat dat niet voor jouw geslacht is weggelegd. Terwijl jij als volwassen man de volledige vrijheid hebt om te doen en laten wat jij wil. Of dit nu als vrouwelijk, mannelijk of unisex bestempeld wordt.
Alle mannen zijn hetzelfde
Alle mannen zijn hetzelfde is zoiets als zeggen dat elke boom hetzelfde is, of elke sport of elke film. Niks en niemand is hetzelfde en dus ook alle mannen niet. Dat betekent dat het oké is als je niet van voetbal, darten, barbecueën, biefstukken, actiefilms of bier houdt. Dat betekent óók dat het oké is als je van ál die dingen houdt. Het stereotype beeld van de man houdt anno 2020 geen stand meer. Wees je eigen man, dan ben je vanzelf een échte gentleman.