Een echte gentleman is van alle markten thuis. Dus hij weet ook iets zinnigs te zeggen over kunst. Dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk en over smaak valt niet te twisten maar er zijn wel een paar dingen die je kunt leren om kunst te waarderen.
Begin laagdrempelig
Als je een dagelijkse dosis kunt voorgeschoteld wil krijgen, dan kun je alvast beginnen met bepaalde accounts volgen op je sociale media. Zo krijg je informatie over bepaalde kunstwerken en exposities, zonder dat je actief moeite hoeft te doen om hier iets over op te zoeken. Een goede account om te volgen is bijvoorbeeld De Kunstmeisjes. Zij plaatsen allerlei interessante feitjes over exposities en schrijven er ook een beoordeling over. Zo heb jij vast iets te melden als je naar de expositie gaat!
Art Based Learning
De Art Based Learning methode is een aparte techniek om niet alleen naar kunst maar ook naar jezelf te kijken. Met deze methode ga je naar een museum en kijk je naar welk kunstwerk jou het meeste aanspreekt. Dit heeft voor een deel met intuïtie te maken en wat je aantrekt in een kunstwerk.
Als je een kunstwerk uitgekozen hebt, neem je er eens echt de tijd voor om het te bekijken. Waarom vind je dit kunstwerk interessant? Wat trekt je erin aan? Welke associaties kun je maken? Als je actief naar een kunstwerk kijkt, zul je antwoorden op deze vragen krijgen en niet alleen meer over het kunstwerk maar ook over jezelf leren. Hou hierbij in gedachten dat een kunstwerk voor iedereen een andere betekenis kan hebben en dat je de ware boodschap van de kunstenaar niet hoeft of kunt doorgronden. Deze informatie vormt natuurlijk weer een heel interessant gespreksonderwerp en de vraag ‘wat zie jij hierin?’ is altijd een goede vervolgvraag aan je gesprekspartner.
Zoek achtergrondinformatie op
Een kunstwerk is gemaakt door een bepaalde kunstenaar, die leefde in een bepaalde tijd en onderdeel was van een bepaalde maatschappij. Veel van zijn of haar leefomstandigheden en de zogenaamde Zeitgeist kun je in een kunstwerk terugvinden, als je weet hoe je moet kijken. Zoek dus vooraf of ter plekke wat informatie op over de kunstenaar en bekijk welke feiten (bijvoorbeeld het jaar, land en de cultuur) je terug kunt zien in het kunstwerk.
Wil je echt ver gaan? Dan kun je bepaalde symbolen opzoeken die vaak gebruikt worden in bijvoorbeeld schilderkunst. Denk aan metaforen zoals bloeiende Dit valt onder kunstgeschiedenis maar het kan dé manier zijn om een schilderij te interpreteren.
Oefening baart kunst
Geef niet meteen op als het niet meteen lukt om een kunstwerk te interpreteren of beoordelen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Daarnaast kun je jezelf natuurlijk trainen door bijvoorbeeld youtubefilmpjes te kijken over bepaalde kunstenaars of kunststromingen. Zo leer je op een laagdrempelige manier iets bij dat je weer kunt gebruiken bij het volgende museumbezoek.