Na aanleiding van onze vorige blog over literaire klassiekers, werden we erop geattendeerd dat we enkele belangrijke werken over het hoofd hadden gezien. Hoewel de literaire wereldcanon een grote hoeveelheid tekstuele pareltjes biedt, hebben we hier een tweede selectie gemaakt van boeken die je als échte gentleman niet ongelezen kan laten.
Grote verwachtingen – Charles Dickens
Grote verwachtingen van Charles Dickens is één van de klassiekers die de Engelse literatuur heeft voortgebracht. In dit alom bekende boek volgen we de hoofdpersoon Pip, die in armoedige omstandigheden opgroeit. Op latere leeftijd krijgt Pip echter de kans om zich te begeven in de hogere kringen van de maatschappij. Als arme wees wordt het contrast van dit leven erg sterk duidelijk. Een echte klassieker die een gentleman dus absoluut eens gelezen moet hebben!
Ik weet waarom gekooide vogels zingen – Maya Angelou
‘Ik weet waarom gekooide vogels zingen’ is het eerste deel van een zevendelige autobiografische reeks van Maya Angelou. In dit eerste deel spelen wilskracht en een grote passie voor literatuur een grote rol. Deze liefde voor de letteren speelt zich daarnaast af op de achtergrond van racisme en trauma. Als slachtoffer van deze leefomstandigheden, kun je in ‘gekooide vogels’ lezen hoe Maya Angelou heeft geleerd zich te ontwikkelen tot een zelfstandige, standvastige vrouw. Voor wie denkt ‘dit is een ver van mijn bed show’ raden we juist aan het te lezen. Tenslotte geven boeken ons een exclusieve kijk in de wereld en zienswijze van een ander.
De graaf van Monte-Cristo – Alexander Dumas
De graaf van Monte-Cristo door de hand van Alexander Dumas is de geschiedenis ingegaan als hét ultieme literaire werk over wraak en vergelding. De hoofdpersoon Danté heeft namelijk veertien jaar onschuldig vastgezeten in een gevangenis. Wanneer hij een verborgen fortuin vindt op het eiland Montecristo, besluit hij dit fortuin te gebruiken om wraak te nemen.
Frankenstein – Mary Shelly
De Britse ‘gothic novel’ is eigenlijk onmisbaar in een lijstje wanneer er boeken worden besproken voor de echte gentleman. Waar is de rol van de gentleman tenslotte belangrijker dan in Victoriaans Engeland? Toen Mary Shelly haar beroemde werk ‘Frankenstein’ schreef, deed ze dit in eerste instantie onder de naam van haar echtgenoot. In deze tijd was het namelijk niet gebruikelijk dat vrouwen schreven en hier een inkomen voor verdienden. Uiteindelijk was iedereen echter zo in de ban van dit verhaal, dat ze toch voor haar meesterwerk is uitgekomen.